Töltés

Évszakelmélet az öltözködésben

Az évszakelmélettel valószínűleg mindenki találkozik aki, egy kicsit jobban beleássa magát a divat rejtelmeibe. Eszerint nem az a fontos, hogy milyen színt viselünk, sokkal inkább az árnyalatokra kell odafigyelnünk.

 

Az elméletet egy svájci művészettanár Johannes Itten dolgozta ki, aki összefoglalta és rendszerezte az ismert színeket. Híres műve A színek művészete 1961-ben jelent meg. Ebben az ismert színeket három csoportra osztotta, a fő színek a piros, a sárga és a kék, a mellékszínek ezek keverékei a narancssárga, a zöld és az ibolya lila. Majd egy 12 részre osztott körön ábrázolja, az ezekből kikeverhető kiegészítő színeket. Ebből a skálából egy valami elsőre ránézésre kitűnik, az egymással szemben lévő színek ütik egymást. Tehát egymás komplementerei, vagyis azokat kombinálva összhatásunk színtelen lesz. Továbbá megkülönböztet úgynevezett semleges színeket is ezek a szürke, a fehér és a fekete.


Az évszakelmélet ennek a szín párosításnak a továbbgondolása, és az öltözködéshez igazítása. Eszerint a bőrünk, a hajunk és a szemünk színe alapján megállapítható, hogy milyen színek állnak jól nekünk, és melyek előnytelenek a számunkra. Az ősz típusúaknak például az ősz színei állnak jól, a sárga, barna, narancs és a vörös egyes árnyalatai.  A tavasz profilúaknak a tavasz színei, a zöld, a kék, a rózsaszín, és a lila árnyalatai. Ebbe a két csoportba sorolható embereknek a bőre színe általában sárgás, a hajuk és a szemük színe világos árnyalatú. Nekik a melegebb tónusú színek állnak jól.


A hidegebb színek a nyár és a tél típusba tartozókon mutatnak jól. Emellett a pasztell árnyalatok is jól harmonizálnak az adottságaikkal. Érdemes lehet viszont kerülni az erős színeket, a kékeket, pirosat például. Helyette inkább a pasztelles tónusú színárnyalatokból válogassanak. Rajtuk például előnyösen mutat a farmer és a király kék. A tél típusúak pedig az igazi Hófehérkék. Fekete haj, hamvas bőr jellemzi őket, de a kreolos bőrűek is leginkább tél típusúak. Nekik tényleg tanácsos kerülni a melegebb színeket, mert sápadtnak, betegesnek hathat az arcbőrük ezekben a színekben. De előnyös szín lehet a számukra a citromsárga, vízkék, vagy a mély bordó.


Érdemes lehet az évszakelméletet alapul venni, a ruhadarabjaink vásárlásakor is. Hiszen sok időt megspórolhatunk azzal, ha tudjuk, hogy az adott szín melyik árnyalat illik hozzánk leginkább. Általános szabály, hogy minden szín mindenkihez illik, a lényeg az árnyalatban van. A tél típusúaknak például nem előnyösek a föld színek, de a tavaszba tartozóknak viszont kifejezetten tanácsos ilyen ruhadarabokat beszerezniük.


Ha nem tudjuk egyértelműen eldönteni, melyik csoportba is tartozunk, akkor alaposan vizsgáljuk meg a hajunk és a bőrünk színét. Ha a bőrünk sárgás árnyalatú egyértelműen a meleg színek állnak jól nekünk. De ha rózsás az arcunk, akkor a hideg színek. A hozzánk leginkább passzoló évszak meghatározásánál pedig a haj színe is mérvadó, de itt mindig az eredeti hajszínt kell alapul venni. A világos szőke, barna és világos vörös hajszínűek a nyár típusba tartoznak. A télbe ezzel szemben a sötét barna és fekete hajúak. A tavasz típusúak haja melegebb tónusú arany szőke, vörös, és cseresznye barna. Az őszbe tartozóké pedig gesztenyebarna, rozsdabarna, rézvörös, de mindenképpen meleg árnyalatú. 


Sokan abba a hibába esnek, hogy nem mernek újítani, ragaszkodnak a jól bevált színekhez és formákhoz az öltözködésben. Pedig egy jól megválasztott színű ruhadarab magabiztosságot kölcsönözhet a viselőjének.